Sok z wyciskarki
Największą zaletą soku owocowego jest to, że stanowi de facto bombę składników odżywczych. Stanowi on równoważnik ogromnej ilości warzyw i owoców, do tego wchłania się do naszego organizmu już w zaledwie piętnaście minut i natychmiast zaczyna działać. Oczyszcza z toksyn i dostarcza minerałów. Ważne tylko, by nie był pasteryzowany, z kartonika, bo to zabija jego pozytywne właściwości.
Dieta
Współczesny człowiek bardzo często je za mało warzyw i owoców lub po prostu nie je ich w ogóle. Trzeba to zmienić. Poprawić się muszą także ci, którzy nie jedzą niektórych warzyw i owoców. Takie osoby mogą mieszać ich sok z innymi i w ten sposób reperować swoją dietę.
Zdrowie
Soków nie należy bagatelizować. Walczą z zakwaszeniem, przywracają równowagę biochemiczną, dodają energii i skutecznie zwalczają procesy starzenia się. W warunkach domowych do ich uzyskania można wykorzystać sokowirówkę lub wyciskarkę.
Sokowirówki
Sokowirówki są popularne, bardzo różnorodne i jest to ogólnie najtańszy sposób na uzyskiwanie soków. Ale czy najlepszy?
W sokowirówkach pracują szalenie szybko obracające się ostrza, które rozdrabniają surowiec trafiający na specjalne sito. Z niego sok wędruje już do szklanki. Zaletami tego procesu na pewno jest czas jego wykonania oraz skuteczność pozyskiwania soku. Jest szybko i sprawnie, warzyw i owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać, a za chwilę wszystko jest gotowe. Niestety, proces ten ma też swoje wady. Sokowirówki są głośne i do tego pozostała po ich pracy pulpa jest nadal wilgotna, więc dużo soku się marnuje. Co gorsze, uzyskujemy ciepły sok z pianką, czyli sok mocno napowietrzony. Ten fakt powoduje, że nie można go długo przechowywać, a już w czasie produkcji spora część substancji odżywczych jest niszczona.
Wyciskarki
Wyciskarki działają niczym prasa. Obraca się w nich jeden wał ślimakowy lub dwa – rozdrabniający i miażdżący. Wały pracują powoli i bardzo dokładnie wyciskają sok. Są też wyciskarki ręczne, ale one nadają się tylko do najbardziej miękkich owoców. Wyciskarki ( http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow ) są w stanie uzyskać więcej soku z takiej samej ilości surowca i będzie to sok bardziej wartościowy. Znajdować się w nim będzie więcej substancji odżywczych, a nie będzie ciepła i powietrza, dzięki czemu nie będzie się psuł. Taki sok można przechowywać nawet do 72 godzin.